Strekov 1075

A borászat elnevezésében található 1075 szám falunk első írásos említésének évszámát jelzi, amely hagyományainkhoz, a hagyományos borkészítés állandó értékeihez és a természethű gondolkozáshoz való ragaszkodásunkat hivatott szimbolizálni.

Évente 30 000 palackot bort készítünk melyeket négy kategóriába sorolunk : corpus, classic, terroir és special.

12 hektáros szőlőterületünkön, melyből 5 hektár tőkés művelésű, ekológiai rendszerben gazdálkodunk.

Ültetvényeink a Garam-menti dombság teraszain helyezkednek el.Sajátos mikroklímáját halastavak és a mocsarakkal szegélyezett Páris-patak, valamint a Duna közelsége alakítja. A termőtalaj felső rétege tengeri üledékeken képződött agyagos lösz, mélyebben homokkő, mészerek és kékesszürke agyagrétegek találhatóak.

A régi kárpátmedencei szőlőfajtákat részesítjük előnyben, így az alapfajtáink a következőek: Olaszrizling, Zöldveltelini, Kékoportó, Kékfrankos és a Szentlőrinci. Az új szőlőnemesítések közül a Dunaj, Devín és az Alibernettel foglalkozunk.

A szőlőben a kézimunka fontosságát a pincében a minimális beavatkozás elvét valljuk, ezért a szőlőink kézi művelésűek,

boraink fahordóban valamint nyíltan, adalékanyagok hozzáadása nélkül erjednek. A borseprűn való hosszú érleléssel minimális kénhasználattal erősítjük boraink tájjellegét. Héjon erjesztett ( ún.orange wine), bőr alatt érlelt (ún.vin jaune) valamint borseprűvel egyűtt palackozott boraink a legősibb borstílusokat elevenítik fel. Csendes, archaikus tónusú Heion, Porta és Nigori nevű boraink üdítően hatnak a mai modern világ harsány borai között.

Kapcsolat:
Strekov 1075
Hlavná č. 1075
941 37 Strekov
Slovenská republika
Mobil: +421 905 649 615
+421 905 723 924
E-mail: info@strekov1075.sk
web: www.strekov1075.sk